Over Diede

Diede de Groot

Geboortedatum: 19 december 1996
Woonplaats: Oudewater (Utrecht)
Gestart met tennis: op 7 jarige leeftijd
Gestart met professioneel tennis: op 17 jarige leeftijd
Trainer/coach: Amanda Hopmans
Aantal trainingsuren per week: 20 uur
Lievelingsondergrond: hardcourt
Rechts of linkshandig: rechtshandig
Sportieve droom: nummer één van de wereld blijven,  grand slam titels winnen en Paralympisch kampioen worden
Huidige ranking: Zie website ITF voor de meest up-to-date ranking

Biografie

Op 19 december 1996 werd Diede geboren in het ziekenhuis in Woerden. Al snel bleek dat haar rechterbeen niet even lang was als haar linkerbeen, haar bovenbeen was verkort en de heup bleek niet goed aangelegd. Op Diede haar eerste verjaardag kreeg ze haar eerste prothese en niet lang daarna deed ze haar eerste stappen. Om de heup stabieler te maken is Diede enkele malen geopereerd, maar door het grote beenlengte verschil zal ze altijd afhankelijk blijven van een prothese.

Kennismaking met tennis
In haar zevende levensjaar, na het behalen van haar zwemdiploma’s, wilde Diede graag op tennis. Omdat ze in het dagelijkse leven niet afhankelijk is van een rolstoel is de keuze voor rolstoeltennis een grote stap. Op advies van revalidatiecentrum ‘De Hoogstraat’ nam ze toch deze stap.

Stappen naar topsport
Na jaren van trainen op mobiliteit in de rolstoel, behendigheid met het racket en de bal en het opdoen van wedstrijdervaring werd Diede op haar twaalfde geselecteerd voor de Nederlandse jeugdselectie rolstoeltennis. Op dat moment speelde ze nationaal bij de dames en internationaal werkt ze zich uiteindelijk op naar een nummer 1 positie bij de junioren.

Een fulltime bestaan als topsporter
Na in 2015 haar HAVO-diploma behaald te hebben besluit Diede fulltime voor rolstoeltennis te kiezen. Haar leven staat vanaf dat moment volledig in het teken van de sport. Diede combineert haar trainingen onder leiding van Amanda Hopmans in Alphen aan den Rijn, met de trainingen van bondscoach Dennis Sporrel bij de KNLTB in Amstelveen. Haar eerste doel als professioneel tennisspeler was het behalen van de Paralympische Spelen 2016 in Rio, waarna al snel haar eerste Grand Slam titel volgde en zij in 2018 bovenaan de wereldranglijst kwam te staan.

In 2021 won Diede de historische Golden Slam (alle vier de Grand Slams en de Gouden medaille op de Paralympische Spelen in Tokio), in 2022 won Diede  de Calendar Slam (alle vier de Grand Slams). Tijdens Roland Garros in 2023 won Diede haar hondertste zege op rij in de singles.

Diede heeft op het gebied van rolstoeltennis nog veel dromen en doelen voor ogen, daar werkt zij dan ook hard voor. Momenteel staat alles in het teken van de Spelen in Parijs.

Naast sporter, ook ambassadeur